top of page

Az előkészületek jelentős része az internet böngészésével telik. A mai napig is órákon át nézegetjük a lehetséges felszerelést, a lehetséges útvonalat, és más "nomád népek" beszámolóit. Szerencsére van elég "bolond" a világon.

Rövid áttekintés:

 

Motor: 

 • típus választás, piackutatás,  motor vásárlás

 • tartozékok kikeresése, vásárlása, felszerelése (alukofferek, kézvődők, hőfokmérő, navigációtartó, szivargyújtó stb...)

 • motorblokk felújítás (hengerfúrás, dugatyúszett, berugókar stb...)

            

Adminisztratív:

 • Google Drive online szinkronizálható webhely (a közös munka megkönnyítésére)

 • cheklista a felszereléshez és az előkészületekhez

 • országinformációk, telefonszámok, nagykövetségek kikeresése

 • HUNomad domain, Wix weblapszerkesztés, részletes dokumentálás

 • oltások

 • személyes kapcsolatfelvétel (osztrák, német és magyar „világjárokkal” )

 • Ténére fórum (köszönet a sok jó tanácsért)

 • NFC chipkártya, feliratok, matricák, plakát, poló

 • biztosítás, meghívólevél, vízumügyintézés (orosz, kazah, türkmén, üzbég, tadzsik + GBAO, mongol)

 • nemzetközi jogosítvány

   

Útvonaltervezés:

 • célpontok kikeresése

 • gps nyomvonalak és osm kártyák letöltése

 • tervezés, animáció

 

Tesztutak:

 • Zámoly, Győrújbarát, Dabas (Taki HCC), Németország, Ausztria, Svájc

 • Endurotréning, (Fekete erdő Kenzingen)

 

 

Részletes áttekintés:

A svájci ricardo-n megjelent hirdetés képei.

A motor kiválasztása nem volt egyszerű.

A felszerelés / MOTOR oldalon olvashatók a kiválasztás kritériumai. Az első körben szerepelt még a KTM, de a szervizigénye, alkatrészutánpótlása és az ára miatt inkább a Ténérét választottuk. 

 

A seveleni Yamaha kereskedésben volt egy XTZ 660 is. Nagyon rezgett a léc, hogy melyiket vigyem el, de végül az "öreg" mellett döntöttem. (Ezúton köszönet a Cousen-omnak, aki segített elhozni a vasat. Azt, hogy zárás előtt 1 perccel estünk oda, soha nem fogom elfelejteni :)  )

Ettől fogva adott volt, hogy Ervinnek is ez a típus kell, amit meg is találtunk egy tiroli kis faluban Reutte-től nem messze. 

 

Reutte-ban Laci barátunk udvarában a második Ténéré.

A két motor már megvolt, így kezdődhetett a felkészítés és az átszokás a sport motorról egy teljesen más stílusra. Egy 1100 XX és egy CBF600 után ebben valahogy nincs erő, valahogy nem fekszi úgy az utat, kerékre is nehezen áll, de "ezeknek, oda???" Jó lesz!!! Sőt parádé!  :)

A szerelgetés első lépései Winterthurban kezdődtek. A motor kapott egy olajhőfokmérőt, egy akkufeszültségmérőt, egy markolatfűtést és alu kézvédőt, természetesen új olajat és szűrőket is. A szelephézagok is ellenőrizve lettek, ill. egy karburátortakarítás is megkönnyítette a hidegindítást. 

A bukócső is a helyére került. Na ezt nem volt 1szerű megtalálni. Hepco-ból kapni újat 190 Juroért, használtat venni pedig szinte lehetetlen. 3 hónapos intenzív keresés után 70 Juroért találtam egy nagyon ütött kopottat az ebay-en... De "Ezeknek???......" :D

A navik és a töltők is a helyükön. Kétféle navit tervezünk vinni. Egyet IGO-val Europára, egyet pedig OSM kártyákkal Ázsiára. Ez utobbi egy Garmin GPSmap6x típus, ami vízálló, ütésálló és a gombok kesztyűben is kezelhetők. A másik típus egy Wayteq érintőképernyős GPS.

Mivel nem kevés dolgot kell töltenünk, így szivargyújtóból sosem elég. Az elosztó, kapcsolón keresztül direkt az akkuról kapja a 12 V-ot. A dobozról vízálló csatlakozóval leválasztható a betáp. 

Ami kéri a töltést: fényképezőgép, akció kamera, laptop, telefon, GPS, elemtöltő, kommunikációs rendszer, spot messenger nyomkövető.

Mivel az XT generátora csak 180 W-os így 7,5 W-os nappali fényt szereltünk előre, hátulra pedig LED lámpát, illetve LED-es égőt. Az így nyert többletenergia a töltésekre fordítható. Ha mégis baj lenne, mert esetleg a generátort a max kivánt     70 %-nál jobban terhelnénk, a TARTALÉK ALKATRÉSZEK között lesz egy.

 

Megérkeztek az új Heidenau gumik is. Hogy máshogy cserélné ki az ember, ha nem kézzel. Ezt is gyakorolni kell nem? Nanáááá, hogy kicsíptem a gumit.... Egyből a foltozás is ki lett próbálva.. :) Most vicces, akkor nem volt az..... grrrr

Az alukofferek is felkerültek. Gondolom senki nem veszi észre, hogy a bal oldali 5 cm-vel hátrébb van! Jólvan na elmértem. ÉÉÉÉÉSSS???? :)  (azóta kijavítottam, most 2 cm-vel magasabban van) :D Igazi mérnöki munka. De "ezeknek..." :)

A megérdemelt áldomásivás. Diepoldsauban. 

A tartalékkanniszterek a koffer elé a lábtartóra lettek tervezve. A Couseen össze is dobott hozzá, egy tartót, pont amilyet szerettem volna. (ezúton is köszi Szabi)

Micsoda véletlen, hogy a Cousinnál épp egy minősített hegesztő vendégeskedett. :) Utólag és még egyszer is köszönet Attilának a koffertartó megerősítéséért! :)

Az első tesztutak egyike Zürich környékén egy szó szerint "KŐ KEMÉNY" motoros társaságában. :)

A 27 éves motorba most került bele a 24.000-ik kilométer. 

Szeeegény generátor.... Bár a dupla 55 W-os lámpa szívja az energiát, de itt már megvolt a HID Xenon (35W), csak még dobozban... :)

 

Bekerült a riasztó is. Van hangja, azt megmondom... :) Hogy lesz-e haszna az még rejtély, de ha kérdezik VAN. :)

 

Vízállósági teszt: 2 perc alatt fél litert engedett be. Hát nem egy IP69, de "Ezeknek...... :)

 

Mivel a Yamaha a 3AJ modellt már nem szerelte fel berugóval, úgy döntöttünk, hogy mi azért mindenképpen szeretnék, ha benne lenne. A helye persze megvolt. Bontóból megszerezve Karesz barátunk be is szerelte. Ezúton is köszi Böröcki Karcsi. A berugó, mint a jó anyós... első rugásra teszi a dolgát!!! (Anyósok nem megsértődni, csak vicc!!! ) :)

 

A 3AJ-nek van egy típushibája. Szeret a primér hajtásnál az anya lelazulni... Leesni nem tud, de nem kicsit csörömpölni igen. Ezt egy német pár beszámolójából tudom, akik 2 ugyan ilyen típussal vágtak neki Ázsiának. Sztálingrádig bírta az egyik anya... Ott egy napos megállóra kényszerültek emiatt...

Bövebben az útjukról: ITT.

Karesz ezt is beragasztotta nekünk. :)

 

Mindeközben Ervin motorja téli álmát aludta Győrzámolyon, a nagynénje garázsában. Az adás/vétel után fél évvel tudott csak rá időt szakítani, úgy, hogy közben egy családi ház felújítás közepén volt és a közelgő lagzijukat szervezte.

Neki fontos szempont volt, hogy az átalakítások legálisak legyenek. Mivel a forgalomba helyezéskor készülnek fényképek, a manapság rendőrmágnesként működő LED-es cuccokat már a vizsgán meg akarta örökíttetni, hogy elkerülje a későbbi vitákat a szervekkel.

A hátsó lámpa csere érett, a helyére LED-es, gondozásmentes került fel.

A LED indexekkel is megpróbálkozott, de a választott árkategória zsákutcának bizonyult. Jó lesz a halogén. Ezeknek!? Oda!? A pusztában úgy sem lesz kinek bármit jelezni.

Hát igen. Ervin örök mondása: "a tiszta MTB nem MTB", úgy látszik ezt a nézetét átültette az enduro kategóriára is. Jó, megértem, de azért a szereléshez igazán lemoshatta volna.

Sokat vajúdott a táska/koffer kérdésen a sár eredete és az esés után, amiről lejjebb írok.

A koffertartó elméletileg ehhez a típushoz való, de vagy átverték vele szegényt, vagy csak simán hiányos. Hála hegesztő szakértelmének és a Szanyi Péternek, hogy kölcsönadta a hegesztőjét, ezt a kis apróságot is kipipálhatta.

 

Aztán volt még mit hegesztenie bőven. Szeredi Bálint is sokat segített. Köszönjük!

A motor egy másik típushibája egy, a japánokra nem nagyon jellemző meggondolatlanságból ered. 

A max!!! 3kg-t bíró (rá is írták) csomagtartó nem csak hajlamos letörni, hanem meg is teszi. Az övén már egyszer újra volt hegesztve. A topcase 2,7kg. Hm, akkor egy pár zoknit még bele lehet tenni. Ezt így sikerült megoldani, meglátjuk meddig bírja. Az eredetinél mindenképp jobb.

Ez is egy megoldás a hőmérésre. Végül is működik.

No, akkor mit is kell még bekötni? Ki gondolná, hogy villanyszerelő? Mindenki azzal dolgozik, amit otthon talál.

Kormánymagasítás és áramforrás.

Az új markolat már fűthető.

Az előkészületekhez nem csak a "motorkalapálás" tartozik hozzá. A szükséges oltásokra is gondoltunk. 

Ezek jelentős része a korábbi kínai és szingapúri utazás miatt már megvoltak, de kettő még hiányzott. Ma már csak 1 kell, ami 2016 februárban esedékes. 

(update: az oltás megvan :) )

 

Az eddig megvásárolt felszerelés egy része a győrújbaráti teraszunkon.  

106 liternyi zárható raktér... elég kell legyen.

Mivel ebben a "keleti nyitás" témában nem számítunk úttörőnek, igyekszünk más nomád népek tapasztalataiból is meríteni. Ha igazi őőőőőrült megszállottakat keresünk, akkor Bea és Helle honlapját kell végigolvasni. www.timetoride.de Annyi elég, hogy 3 éve mennek és kb 100.000 km-t tettek a két öreg Transalpba? 

Akikkel személyesen is felvettük a kapcsolatot az egy szimpatikus osztrák srác, akinek a videója itt van. 

Ezúton is köszönet Matthisnak a sok jó tanácsért!!!

 

Eleinte nem is gondoltam, hogy a magyar web-et kutassam világjárók után. Mivel a német jól megy az, angol kevésbé, így igyekeztem a német világjárók beszámolóit átnézni. Van belőlük elég... Hogy hogyan keveredtem a motorrevü oldalára azt már nem tudom, de ott megakad a szemem egy nem mindennapi cikken. 

DRZ 400-al Mongóliába, aztán meg Magadanba???? Budapestről??? Nekünk ezzel az emberrel beszélnünk kell!!!!

 

 

 

Neki is ugrottam felkutatni, hogy ki lehet az a BIKE-R. Meglett! Rizmajer László volt a vonal végén, miután a Facebookon megadott számot felhívtam. Már le is beszéltük a találkozót, egy Budapest-külvárosi étteremben 2014 december végére. 

Ervin ért oda először és beparkolt az ezüst Toyota Avensis kombijával. Másodikra én is beparkoltam az ezüst Toyota Avensis kombimmal és igen, harmadikra Laci is beparkolt az ezüst Toyota Avenis kombijával... Egy rugóra jár az agyunk.... :) A körülbelül nyolc órás beszélgetés alatt rengeteg infót kaptunk Bike-R-től, akiről itt és itt olvashattok. Ezúton is köszönjük a fejtágítást és az ösztönzést. (Mint ahogy ebben a pillanatban írtad FB-n Laci, mi is úgy gondoljuk, hogy "Egy közös lángosozás Ulaanbaatorban, a Sunday Cafeban tökéletes lenne" ) :)))

 

Na, de térjünk csak vissza a jelenbe. A felszerelés egy részét érdemes letesztelni még az út elött. A benzinfőző működik, az biztos. .)

Tovabb a motorfelkészítéshez:

 

Az útvonal tervezésbe Ervin sok energiát beletett, főként a Mongol részbe. Persze ezt is a gép elött tudtuk csak csinálni. Ugye google a barátunk, valamint a GPS track-jüket hátrahagyó nomád népek is. Az animációt én matekoztam össze a Vaso da Gama programmal. Természetesen az útvonal csak sacc/kb..., majd a spot messenger megmutatja a diferenciát a terv és a valóság között. 

A két körlámpát igyekeztem maximálisan kihasználni, így a bal oldaliban egy H4-es izzót tettem a jobb oldaliban pedig egy HID Xenont, mindkettőt kapcsolható refivel. 

Igy a motor elektromos rendszere egy kicsit meg lett kavarva, de jóóóóó lesz az oda!!! :)))

Köszönet Apumnak a segítségért! 

 

H4 55 Watt vs Xenon 35 Watt

 

Két süni xenonfényben a győrújbaráti Zrinyi utcában. :))) 

 

Parádé nem igaz??? Igazi fény az éjszakában. Remélem sosem fog majd rendőrt megvilágítani..... :)

 

Hogy az alukofferek megerősítésre szorulnak ez már a vásárláskor is világos volt. Nem egy Touratech, (az ára sem....) de a célt reméljük kiszolgálja majd. Köszi Gery a lemezt! :)

A tanktáskához a Ténéré tankja túl szélesnek bizonyult, így bele kellett toldani, mondjuk egy biztonsági övből! :) Abban bízok, a táskában nem annyira... :))))

Tralaaaa, karácsony. Fú, ez már beteges, hogy golyó lóg ezen a kacaton is... Le vele és irány a határ tesztelni!!! Mivel Ervin is itthon van és mind a két Ténéré is, nekiestünk a zámolyi földutaknak!

Szinte biztos, hogy a tartó majd törni fog, de igyekeztünk már itthon megerősíteni. Köszi Peti a hegesztést! :)

Nanááá, hogy a legnagyobb sarat kerestük. Megvolt az első "perec" is. Elcsúsztam, és gondoltam Ervin letámasztja a vasat és már ott is van segíteni... Hát Ervin is letámasztotta a vasat... Pont úgy mint én!!! :) Perec.... :) Jóvanaaa, mi így szállunk le!!! És??? :)))  Neki egy irányjelzője bánta, dehát 5 Juro az E-bay-en... Mennyi is lenne ez egy GS-re??? :))) 

Egy valami viszont világos lett! A kannisztertartó olyan szuperül el tudná törni a lábszárcsonotot, hogy azonnal le is szereltem. (Még a koffer is necces, de az még talán elmegy)

A második tesztút a baráti motorostalálkozó idején már leterhelt kofferokkal. 

9 x 1,5 L ásványvíz per oldal, az 2 x 13,5 kg. Irány az erdő!! :) 

Milyenek ezek a fák??? Csak úgy az ember elé ugranak!!!! 

 

De minden okéééé!!!!

Azért leterhelve máshogy viselkedik a motor, de a még kezelhető kategóriában van. Egyre bizonyosabb, hogy jó típust választottunk. De valami kattog a blokkban... nem tetszik a hang!!!

Mi ez a hang????

Fura hang
Unknown Track - Unknown Artist
00:00

Nekem csapszegesnek hangzik, de majd meglátjuk. Egy 1000 éves tapasztalattal rendelkező szimpatikus szerelő Szilárd, majd megvizsgálja a blokkot. 

Ha már motorstalálkozó akkor irány felvonulni is:

Ábel keresztfiam fertőzhetőnek tűnik.... (Gondolom a nővérem nagy örömére...)

hihi

Soros 2 henger 1200 ccm. :)

A találkozó jól sikerült, bár figyelni kellett az alvásra is, mert Ervin másnap motorozott vissza Tirolba, én pedig Hallstattig a Ténérével...

Optimális üléspozició! :)

Egy kényelmes kempingezés a gyönyörű Hallstattban

Irány Mariazell, majd a Hochkönig, ahol már jártunk Ervinnel. 

A gerincen húzodik az a Königsjodler Klettersteig, ami egy örök élmény marad mindkettönknek. 

Az 1000 km-es tesztúton jól viselkedett a motor. Semmi olajfogyás, 4.2 L-es átlagfogyasztás 90 km/h utazósebesség. Majdnem 500 km hatótávolság. Patyolat. (De a hangot még mindig hallom...)

A nem mindennapi szülinapi tortán is átgázolt egy Ténéré!!! Köszönöm Andinak, hogy egy ilyen különleges tortával lepett meg. Meg sem érdemeltem....

Ha már egyszer van endurótréning, akkor miért ne??? A csodaszép baden wüttembergi Fekete erdőben található kenzingeni tanpályán egy két napos intenzív tréning lett kiszemelve. Na melyik motort szúrta ki próbababának a tréner??? Naná hogy!!! 

Az elmélet és néhány gyakorlati feladat demonstrálása után adj neki!!!

A tréningen sok jó dolgot tanult az ember. A motor valahogy kezesebb lett, de persze a versenykrosszokkal esélytelen volt felvenni a versenyt. A nagy endurok között viszont ugyancsak ügyesen lehetett navigálni a "kis" ténérével, sőőőt, rendesen ki tudtam használni a 20-40-50 kg súlykülönbséget, így másnapra megraktam a kofferokat. :)

Az XT egyik negatívuma, hogy a lengéscsillapítók túl puhára vannak hangolva. Sokan cserélik is progresszívra. Hát mi nem. :)

Így a kofferokkal, történt egy olyan dolog, amit az ééééletben nem felejtek el. Egy partoldalra felhajtva áttesett a motor a másik oldalára, de úúúúgy, hogy 1 az 1-ben a feje tetején állt meg, a kerekek pedig az égbe bámultak...  

Mint amikor az ember a bringát felfordítja, hogy a kerekét kivegye.... Na erről nincs kép, mert 1,5 mikroszekundum alatt kerékre állítottam... Tudni akartam, hogy haza tudok-e még ezzel menni.... 2 karcoláson kivül semmi..

Na itt vakarták a fejüket a tizezer euros motorral érkezők, hogy kinek hol a határ...;)

Na ki vette észre, hogy a lépcsőn lefelé, épp kiesik a hátsó lámpa??? :))))

Tréning előtt

Tréning után

Soha nem lesz még1x ilyen tiszta... :((((

A tréning mindkét napját megúsztuk szárazon, kivéve a két órás hazautat. Végig szakadt az eső, de legalább ki lehetett próbálni a ruhát, a csizmát és a navikat. A GORE TEX betét tényleg nem engedi át a vizet, de átázott kabátnál hideg tud lenni...Tehát kell az esőruha. A csizma teljesen beázik, de ezt eddig is tudtuk, így egy kamásli meggondolandó, esetleg vízálló zokni is. A Wayteq navit nem próbáltam eláztatni, mert alapban nem vízálló, de a garmin jól bírta az esőt, és a kijelző is látható volt háttérvilágítás nélkül. A kezelése kesztyűben is megy! Jó lesz! :)

Egy délutáni kiruccanás a St. galleni Schwägalp-hoz. Lehet ezt a vasat lábtartóig dönteni, de a kigyorsításoknál hiányzik az XX 150 lova. ;)

A második hosszabb tesztút: Frauenfeld - Győrújbarát távolság. 

 A képek Konstanz és Meersburg között készültek a kompon. 

Ha már van a fiókban RFID chipkártya, miért ne csináljunk egy HUNomád-os NFC-s kártyát? :)

Mérés, vágás, csavarozás és a lámpavédő plexi már a helyére is került. Köszönet keresztfiamnak és  a győrújbaráti "plexiüzem" kedves hölgyének a támogatásért. .)

Pillanatképek pár rövid tesztútról. Egy kétszemélyes toronylátogatás, valamint egy offroad etap megpakolt kofferekkel. Ez utobbinál bebizonyosodott, hogy a hátsó  gyári rugóstag túl puha. Ervinnek szerencséje van, az Övében már egy cserélt White Power dolgozik. 

Rugóstag ki, rugó le, toldalék beszerel, rugó vissza, rugóstag vissza.... Így megy ez...de csak akkor, ha jelen van Édesapám segítő keze. Egyedül tovább tartott volna...Köszönöm!!!

Köszönet a László utcai esztergályosmesternek, az extra gyors munkáért! :)

A markolatfűtés áramfelvétele 6 A. A két refivel párhuzamosan azért nem kell bekapcsolni....

Ide már ki van találva a tempomatt... :)

Ide már ki van találva a tempomatt... :)

A lepkének is tetszik....:)

Lehúzott hengerrel

Térjünk csak vissza 1 pillanatra ehhez a  fura hanghoz... Elvittük a mesterhez a gépet, aki szintén hallott benne valamit. Nem maradt más megoldás, utána kell járni. Hát Sziszi megtette. Miután lehúzta a hengert gyanús volt a csapszeg enyhe kottyanása a dugattyúban. Mivel a henger falán is látszott, hogy ez a motor ééévekig indítás nélkül állhatott (ami egy 88-as évjáratú motornál, amiben 24.000 km volt  azért könyen előfordulhat), adott volt egy hengerfúrás és egy új dugattyúszett igénye. Ime: balra egy új Prox, jobbra a gyári Ténéré dugó.

Térjünk csak vissza 1 pillanatra ehhez a  fura hanghoz... Elvittük a mesterhez a gépet, aki szintén hallott benne valamit. Nem maradt más megoldás, utána kell járni. Hát Sziszi megtette. Miután lehúzta a hengert gyanús volt a csapszeg enyhe kottyanása a dugattyúban. Mivel a henger falán is látszott, hogy ez a motor ééévekig indítás nélkül állhatott (ami egy 88-as évjáratú motornál, amiben 24.000 km volt  azért könyen előfordulhat), adott volt egy hengerfúrás és egy új dugattyúszett igénye. Ime: balra egy új Prox, jobbra a gyári Ténéré dugó.

Mivel a két motornak egyformának kell lennie, ill. Ervinéből is hasonló, bár kicsit tompább hangok jelentkeztek, így a másik hengerre is fúrás ill. új dugószett várt. Mindkét motor kapott új szívocsonkokat, plusz Erviné egy elsőfék felújítást és egy berugókart.

 

A vízumok megérnek egy külön misét. Sok helyen olvastuk és sokaktól hallottuk, hogy az isztánokba elég nehézkes a bejutás. Nem tudni mit védenek annyira, de a saját bőrünkön tapasztalva már könnyen hihető, hogy volt aki a vízumok intézésénél feladta az útját. Mi elég jól körüljártuk a témát, így viszonylag felkészültek  voltunk. Sok telefonbszélgetés (10-ből 1 sikeres) és e-mailezgetés (kb egyet sem olvastak el) után meglett minden szükséges irat. Az orosz éves üzleti-, a kazah 2 hónapos turista vízumunkat és a hozzájuk szükséges meghívóleveleket a rusturizm utazási iroda intézte. Sőt az üzbegisztáni meghívóleveleket is, amit csak a szállás lefoglalása- és kifizetése után kaptunk meg a szállodáktól. Így sajnos dátumhoz vagyunk kötve. Azt, hogy a munkáltatói igazolásra és az üres útlevél összes oldalának másolatára mi szükségük lehet az üzbégeknek és türkméneknek, már egyikünk sem értette. Mongólia megint egy másik történet. Mivel az indulás után durván a 75. napon lépjük át a mongol határt és az oda szóló vízum max 90 napig él a bepecsételésétől számítva, amiből mi szeretnénk kihasználni a max 30 nap bentartózkodást, így késleltetnünk kellett a pecsételést. Hogy hogyan? Egy 2. útlevéllel. Amíg mi kb. Grúziában motorozunk a fent említett utazási iroda elintézi nekünk a mongol vízumot és a Kedveseink utánunk hozzák Almatiba, ahol eltöltünk velük egy hetet.

A motorok felkészítése és a kötelező bürokratikus dolgok mellett, a szellemi felkészülésre is kellett időt és energiát fordítani. Az egyik ilyen a nyelv. Mindketten jól beszélünk németül, Ervin  angolul, viszont Ázsiának azon a részén élőkre, ahova megyünk ez nem jellemző. Ervin pár hónap alatt felszívta magát  oroszból, hogy ne csak egymással tudjunk beszélgetni. Köszönet Gulnara Sbirovanak és Tamás Alexnek a szkájpsuliról a segítségért!

A másik a vezetésteknika: ahova és amivel megyünk teljesen más vezetési tudást igényel, mint amit eddig megszoktunk. Én már voltam egyszer egy enduro tréningen (fent), most ketten mentünk Kenzingenbe.

bottom of page